Basitçe Gradle

1. Özet

Bu yazı içerisinde, gradle’in ne olduğu, indirilmesi, kurulması ve kullanımını çok basit ve sade bir şekilde inceleyeceğim.
Gradle Java’da projelerimizi oluşturmak ve çalıştırmak için kullandığımız bir araç olarak adlandırılabilir.

2. Gradle Nedir Ne Değildir?

Gradle kendi sitesindeki tanımıyla Build Tools olarak geçmektedir. Bir proje oluştururken bu  projenin kurulumu, çalıştırılması ve bu süreçlerin yönetimini otomatikleştirmek ve daha zahmetsiz hale getirmek için kullanılan bir yazılımdır. Build tools adı altında sadece Gradle yer almamaktadir, Maven ve Apache Ant alternatif olarak gösterilebilmektedir. Gradle kendi içerisinde Maven desteği sağlaması yönüyle çok fazla popüleriteye ulaşmıştır. Gradle kendisi bir programlama dili olmamasına karşın kendi yapılandırma dosyaları içerisinde Groovy dilini kullanmaktadır.

3. İndirmek

Gradle’i https://gradle.org/ adresi üzerinden indirilebilmektedir. Gradle’yi komut satırı üzerinden kullanıcağımızdan dolayı işletim sisteminin path değişkeninde Gradle’ın bin klasörünün bulunması gerekmektedir. Bu yolun yapılandırılması her işletim sistemine özgü olduğundan aratıp bulunabilir.

4. Boş Proje Oluşturmak

gradle init

Komutu komut satırına girilerek geçerli klasörde bir proje oluşturulması sağlanabilir. Komut çalıştırıldığında  “build.gradle” ve “settings.gradle” yapılandırma dosyaları oluşturulur.

gradle init –type java-library

Komutu ile bir java projesi oluşturulur.

5. Maven Dependency Eklemek

Oluşturulan build.gradle dosyasının içerisinde yer alan repositories kısmına mavenCentralı ekliyelim. Artık dependencies kısmına dilediğimiz eklemeyi yapabiliriz.

repositories {
    mavenCentral()
}

6. Görev(Task) Yazmak

Projenin yönetimini sağlamak amacı ile oluşturulan fonksiyonlardır. Projenin built edilme aşamasında etkin rol oynayabilirler. build.gradle dosyasına eklendikten sonra “gradle merhaba” komutu girilerek aşağıdaki kod çalıştırılabilir.

task(merhaba) {
    doLast {
        println "merhaba"
    }
}

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *